четвер, 30 листопада 2017 р.

Триває проект професійного розвитку «Шляхи формування громадянських компетентностей у шкільній природничо-математичній освіті»

28 листопада 2017 року на базі Луганського ОІППО відбувся обласний навчально-практичний семінар «Прийоми, методи та технології навчання демократії та прав людини» в рамках проекту професійного розвитку «Шляхи формування громадянських компетентностей у шкільній природничо-математичній освіті». У роботі семінару взяли участь 20 педагогів з різних куточків Луганщини: Станично-Луганського, Попаснянського, Міловського, Марківського, Біловодського районів та міст Сєвєродонецька й Лисичанська.
Під час семінару були висвітлені інноваційні прийоми, методи та технології навчання демократії та прав людини на уроках природничо-математичного циклу відповідно до реалізації наскрізної змістової лінії «Громадянська відповідальність» в умовах розбудови Нової української школи. Реалізація змістової лінії «Громадянська відповідальність» сприяє формуванню активного члена громади й суспільства, який розуміє принципи й механізми функціонування суспільства, є вільною особистістю, яка визнає загальнолюдські й національні цінності та керується морально-етичними критеріями й почуттям громадянської відповідальності у власній поведінці. 
Вправи заходу були розроблені як приклади інтерактивної діяльності, яка допомагає освоїти зміст конкретних предметів і водночас розвивати компоненти громадянської та соціальної компетентностей.
Завідувач кафедри, старший викладач кафедри природничо-наукових дисциплін та методики їх викладання Луганського ОІППО, кандидат педагогічних наук Олена Буряк провела інтерактивну актуалізацію опорних знань учасників проекту за допомогою методу «Гаряча картопля», що передбачало в дружній атмосфері надати відповіді на запитання про базові принципи ОДГ/ОПЛ: навчання «про», «через», «для» демократії в контексті реформи системи освіти в Україні на засадах Нової української школи.
Старший викладач кафедри природничо-наукових дисциплін та методики їх викладання Луганського ОІППО, кандидат педагогічних наук Ольга Кечик на прикладі вправи «Мілан робить вибір» зробила акцент на становленні загальної культури школяра, вихованні особистості, яка усвідомлює власну відповідальність перед суспільством за збереження життя на Землі; формування екологічної культури; зміцненні духовного і фізичного здоров’я кожної конкретної людини з метою розвитку демократичного громадянського суспільства.
Методист кафедри природничо-наукових дисциплін та методики їх викладання Луганського ОІППО Надія Лисенко провела вправу «Змініть свої окуляри», яка спрямована на розвиток наступних складових громадянської компетентності: поваги до людської гідності та прав людини; відкритості до інших культур, переконань та світогляду інших людей; емпатії; гнучкості та умінні адаптуватися; аналітичного і критичного мислення; умінні слухати та спостерігати.
Під час проведення семінару особлива увага була приділена груповим формам роботи, методам та способам соціальної взаємодії в освітньому процесі, можливостям для забезпечення прав людини, інструментам демократичного уроку. Вправи «Хімічне бінго», «Перегони на повітряних кулях», «Зробіть крок вперед» сприяли формуванню громадянської та соціальної компетентностей під час вивчення предметів природничо-математичного циклу.
Захід був насиченим та динамічним. Коментарі учасників семінару свідчать про готовність освітян до змін в освіті.

Немає коментарів:

Дописати коментар