вівторок, 19 листопада 2019 р.

Розпочався проєкт професійного розвитку «Фасилітація як ефективний інструмент управління соціальними групами»

Відповідно до плану роботи Луганського ОІППО на 2019 рік 17 жовтня відбувся обласний науково-практичний семінар «Метод фасилітованої дискусії (консенсус)» (модуль 1) у межах проєкту професійного розвитку «Фасилітація як ефективний інструмент управління соціальними групами» для керівників, вихователів-методистів закладів дошкільної освіти, керівників, заступників керівників та вчителів закладів загальної середньої освіти.
У заході взяли участь представники закладів освіти міст Сєвєродонецька, Рубіжного, Лисичанська, Біловодського, Попаснянського, Міловського районів Луганської області.
Мета проєкту професійного розвитку: ознайомлення та формування в учасників практичних навичок застосування методів фасилітації в професійній діяльності.
З педагогами працювала методист кафедри управління освітою Луганського ОІППО Валентина Мартинова.
Проблема підвищення професійної компетентності педагога в умовах постійного підвищення вимог до нього та змін, що відбуваються в освіті, є актуальною і водночас складною. Пошук шляхів її вирішення змушує обирати серед сучасних наукових досягнень у галузі андрагогічної освіти такі засоби, які забезпечуватимуть ефективність професійного розвитку педагогічних працівників. Одним з таких засобів є технологія фасилітації, що дозволяє сформувати й розвинути в керівника та педагога фасилітативну компетентність, необхідність якої в структурі професіоналізму визначається низкою чинників:
  • запити сучасного суспільства до освіти як соціального інституту розвитку особистості, що має сприяти формуванню в молодого покоління настанови на саморозвиток і самовиховання;
  • реалізація особистісно орієнтованого підходу в освіті, який полягає у створенні психологічно комфортних умов для розвитку особистості на основі взаємоповаги, довіри, співпраці.
Фасилітація (з англ. «facilitate» – полегшувати, допомагати, сприяти) – це організація процесу колективного розв’язання проблем. З огляду на це фасилітацію варто розглядати як професійну організацію процесу групової роботи, спрямовану на досягнення спільних цілей.

Немає коментарів:

Дописати коментар