середу, 16 травня 2018 р.

Проект професійного розвитку «Медіація як засіб вирішення конфліктів в освітньому середовищі»

10–14 травня 2018 року відбувся проект професійного розвитку для працівників психологічної служби закладів освіти «Медіація як засіб вирішення конфліктів в освітньому середовищі».
Проект проводився відповідно до плану роботи Луганського ОІППО обласним навчально-методичним центром психологічної служби системи освіти.
Метою проекту було ознайомлення практичних психологів з інноваційною моделлю профілактики конфліктних ситуацій в освітньому закладі - шкільною службою порозуміння з використанням медіації та різних видів «кіл», на прикладі досвіду членів Національної асоціації медіаторів України з мм. Сєвєродонецька та Рубіжного з метою подальшого використання елементів програми у практичній діяльності фахівців психологічної служби.

Упровадження медіації отримало підтримку на державному рівні, у зв’язку з чим з’явились нормативні документи, які регламентують використання медіаційних технік у школі. Медіація в сучасних умовах виступає як один з напрямів створення безпечного середовища в освітньому закладі, мета якої – зниження конфліктогенності в школі та громаді.
Навчання проводили завідувач обласним НМЦ психологічної служби системи освіти, старший викладач кафедри педагогіки та психології, канд. псих. наук Віта Байдик та члени Національної асоціації медіаторів України – Світлана Демчукзаступник директора з НВР СЗОШ І–ІІІ ступенів № 6 м. Сєвєродонецька та Світлана Решетняк, практичний психолог Рубіжанської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів № 7. ГО «Ла-Страда Україна» забезпечила учасників проекту інформаційним роздатковим матеріалом.
Учасники проекту — представники психологічної служби освітніх закладів Кремінського, Попаснянського, Старобільського районів, мм. Лисичанська, Рубіжного, Сєвєродонецька, мали можливість не тільки розглянути теоретичний аспект практики вирішення конфліктних ситуацій, але й на досвіді СЗОШ І–ІІІ ступенів № 6 м. Сєвєродонецька (директор Лариса Волченко) побачити досвід створення впровадження технології медіаторства в цьому освітньому закладі.


Учасники семінару на власному досвіді відпрацювали відновні практики (техніки «Кола»), спостерігали роботу шкільних медіаторів шкільної служби порозуміння «Ти не один», який створений вже в цьому освітньому середовищі. Створений шкільний центр порозуміння «Ти не один» на базі СЗОШ № 6 м. Сєвєродонецька — це місце, яке обладнане сучасною мультимедійною технікою для якісного проведення навчання, консультацій, кіл друзів, медіаційних зустрічей, тренінгів, примирливих зустрічей тощо.


Колеги-психологи обмінялись думками та враженнями, визнали роботу семінару плідною, відмітили високу результативність та практичність проведеного заходу.
На завершення учасники проекту отримали сертифікати консультантів, які надають консультаційні послуги з питань попередження та вирішення конфліктів в освітніх закладах.

Немає коментарів:

Дописати коментар