вівторок, 26 грудня 2017 р.

Проект професійного розвитку «Механізми превенції та розв’язання конфліктних ситуацій за допомогою діалогу»

22 грудня закінчився проект професійного розвитку для заступників директорів шкіл з виховної роботи, практичних психологів та соціальних педагогів освітніх закладів. Проект відбувся відповідно до плану роботи обласного навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти (завідувач – кандидат психологічних наук Віта Байдик).
Темою фінальної зустрічі було створення конструктивного діалогу в конфліктній взаємодії шляхом дотримання правил ненасильницького спілкування.
З учасниками семінару працювала Наталія Погодіна, практичний психолог та викладач Рубіжанського індустріально-педагогічного технікуму, слухач школи соціальних посередників (Social Intermediaries School), учасниця навчального курсу «Ненасильницьке спілкування», фасилітатор міжнародної програми розвитку дитини (ICDP).
Під час практичних вправ учасники мали змогу визначити свої особистісні «кордони контакту», «позиції контакту», усвідомити ставлення до конфлікту. Тілесні практики, практики уважності, антистресове дихання мали на меті навчити людину управляти емоційними реакціями.
На думку експертів, основною проблемою є нерозвиненість в Україні соціальних практик урегулювання конфліктів у ненасильницький та нерепресивний спосіб, тому завданням проекту професійного розвитку була підготовка фахівців з трансформації та попередження насильницьких конфліктів. Основний фокус приділявся спілкуванню як складному багатоплановому процесу встановлення й розвитку контактів між людьми (міжособистісне спілкування) та групами (міжгрупове спілкування), породжуваному потребами спільної діяльності.
На завершальному етапі проекту організатори та учасники провели заключну дискусію з поставлених питань, окреслили шляхи подальшої взаємодії в наступному році.

Немає коментарів:

Дописати коментар